Najbolj odkrite laži, ki ste jih kdaj slišali…

Odstranite nalepke in klasifikacije

16.02.2015 · Brez komentarjev

Odstranite nalepke in razvrstitve v klasifikacije, lepo prosim. Ne potrebujemo naslovov in ne žigov. Večina nas ne zahteva blagovne znamke in vsekakor ne potrebujemo logotipa.

Družba ima potrebo po označevanju, a ste opazili? Označuje vzrok, označuje učinek, označuje osebo, označuje bolezen, označuje pojav in tako dalje in tako naprej in še bi lahko naštevali. Označevanje se je seveda razvilo v koncept mnenja večin o normalnosti.

Kombiniranje ljudi v množične stereotipe, lahko povsem onemogoči razumevanje drug drugega in naj rečem, da je to je bližnjica za zaplete na cesti. Označevanje poenostavlja zelo kompleksne stvari, kar človeška narava vsekakor je.

Označevanje je nevarno, ker ohromi. Poskrbi, da ostanemo znotraj okvirjev določenih od zunaj. Najhujša pa je: demoralizacija, skeptičnost ter strah pred izstopom iz okvirjev. To je težko prenesti posamezniku, še težje pa okolici, saj se razmerja porušijo. Predali se odprejo, okvirji zlomijo, dobimo osamelca iz še sprejemljivega in reakcija: strah, odklonilnost in novo označevanje.

Predstavljajte si, da vpijem besede W.C. Fieldsa: „Niste to, kar vas kličejo, ste to, na kar odgovarjate.“ Zato zavrnite odgovor na to, kar niste.

Pogosto se sprašujem, če je dejanje označevanja v bistvu način parafraziranja: „Strah nas je pred neznanim, zato se moramo označiti. Smo malo negotovi o vas, zato vas bomo podali v znano kategorijo“. Homoseksualec, biseksualc, heteroseksualec, musliman, kristjan, perfekcionist, deviant, odgovornež, iskrenež, bogataš, revež, debeluh, suhec, grdoba, lepota, sposobnež, nesposobnež, depresivnež, hiperaktivnež in tako naprej. In kaj naredi označevanje človeku, če ne drugega mu zmanjša potencial in ustvarja meje neomejenim možnostim.

Ja, označevanje postavlja zidove in meje in ne morem si kaj, da se ne strinjam s Sorenom Kierkegaardom: “Ko me označiti, me zanikate.” Ni slabšega občutka, kot je občutek razveljavitev. Nevtralizacija nekoga. Izkoreninjenje resnične osebnost za udobje okolice.

Oznake ustvarijo izgubo verodostojnosti in naše bistvo začne bledeti. Začnemo gledati enako, delujemo enako in vedno v okvirjih s podobno kategoriziranimi ljudmi. To pa ima za posledico lahko tudi več in sicer družbeni zastoj ali vsaj omejeno rast.

Tako, sama izstopam iz okvirjev, si odstranjujem nalepko. Družba: „Ne zanima me več, ljudje smo več kot uslužbenci, starši, partnerji, debeluhi, suhci, nesposobneži, povzpetneži…smo dolgoročno samo mi.“

  • Share/Bookmark

Kategorije: jebeš ga · kritika je "in"
Tagano: , , , , , ,0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !